casa de poezie

centrul de actiune poetica

poeticile cotidianului 2005

POETICILE COTIDIANULUI

SEARA DE LITERATURA IN MISCARE 

CE INSEAMNA POETICILE COTIDIANULUI:

Lansarea seriei de intalniri „poeticile cotidianului” este un demers literar si cinematografic dedicat literaturii celor mai recenti debutanti in literatura romana.Muzica live, recitaluri si discutii cu autorii catalogati drept „Generatia 2000” vor fi prilejul familiarizarii cu individualitatile conturate la linia de start a ultimilor ani.  

Fiecare editie a „poeticilor cotidianului” organizata pana acum in Club A a avut ca invitat un scriitor care isi pune in scena propriile scrieri si pozitiile pe care le adopta fata de cea mai concreta actualitate.

RAZVAN TUPA – INITIAZA DEZBATERI LITERARE SI MODEREAZA EXTREMELE

Razvan Tupa s-a nascut la Braila in 1975. Primul sau volum publicat in 2001, fetis, a fost distins cu Premiul national pentru poezie „Mihai Eminescu“, la Botosani, in ianuarie 2002. In 2003, fetis – o carte romaneasca a placerii a facut obiectul unei a doua editii revazute si adaugite la Editura Vinea.

Pagina personala:http://www.cartearomaneasca.ro/colectii/poezie/corpuri_romanesti.html

2005

16 editii de poeticile cotidianului

I-XVI

I. 5 mai Invitatul primei editii a fost Bogdan Perdivara. Scriitor si jurnalist (Cotidianul), Bogdan Perdivara a debutat editorial in 2004 cu volumul „Kilometri de pivnita” (editura Vinea). Pentru acest volum a primit la Botosani, in luna ianuarie a acestui an, Premiul National „Mihai Eminescu” pentru debut in poezie.Impreuna cu trupa „Du-te vino”, Perdivara a pregatit o „confruntare” intre mijloacele muzicii (rock alternativ) si poeziei (kilometri de pivnita).

II. 12 mai Prozatorul Silviu Gherman a lansat in Club A colaborarea cu trupa Aven. Gherman a citit din volumul sau de povestiri publicat de editura Polirom, “Scurta si plictisitoarea viata a lui Kius” (ed. Polirom 2004)

III. 19 mai Mitos Micleusanu este unul dintre cei doi coordonatori ai proiectului Planeta Moldova. Mai putin cunoscut este faptul ca Micleusanu este scriitor si artist plastic. In Club A Mitos Micleusanu a fost invitatul Poeticilor cotidianului. Surpriza pe care o promitea in completarea lecturii si discutiilor cu publicul din club A a fost un film al Planetei Moldova prezentat in premiera. Primul volum semnat de Micleusanu, „Organismecanisme”, publicat de editura Ziua in 2002, a surprins critica de specialitate prin usurinta cu care transpune in text fantasmele violentei si ale sexualitatii brutale. Al doilea volum, romanul „Tuba Mirum”, publicat de editura Pontica in 2003, a nedumerit criticii oferind povestea unei conspiratii fanastice. Micleusanu a citit, a cantat, si-a prezentat proiectele muzicale si, mai ales, fantasmele experimentului expresiv pe care il pune in practica. Fie ca este vorba despre literatura, Planeta Moldova sau muzici electronice, Mitos Micleusanu este un experiment in carne si oase.

IV. 26 mai a fost seara lui Claudiu Komartin in Club A. Tanarul poet lansase pana la acea data volumul “Papusarul si alte insomnii” la editura Vinea. Unul dintre cei mai premiati scriitori tineri a venit in Club A cu Trupa Aven, colaborand cu acestia pentru a pune la punct un spectacol complet.V. 2 iunie a fost data la care Adrian Schiop a inaugurat seria proiectiilor in Club A. Autorul romanului “Pe bune pe invers”. A fost seara cea mai “aprinsa” a Poeticilor. Schiop a apasat la maxim pedalele discursurilor homofobe si rasiste.

VI. 9 iunie Club A a reunit din nou muzica rock si poezia sub aceeasi umbrela culturala a „Poeticilor cotidianului”. Razvan Tupa a avut-o ca invitata pe Elena Vladareanu, cunoscuta mai ales pentru poezia „care surprinde traumatismele unor abuzuri de comunicare in relatiile interumane”. Ea a recitat din poemele care au facut-o cunoscuta, dar si din cele noul volum, in curs de aparitie la editura Cartea Romaneasca. Elena Vladareanu a debutat cu volumul „Pagini” (2002) si s-a impus in lumea literara cu volumul de versuri „Fisuri”, aparut in 2003. Alaturi de ea se va afla trupa de rock Aven, care participa pentru ultima oara la „Poeticile cotidianului”.

VII. 20 octombrie “poeticile cotidianului” s-au intors in Club A. Seria de intalniri lansata in primavara a inceput sa includa proiectii de pelicule mai putin vazute si momente de mix-uri poetice.Publicul a a fost vedeta invtata, citind din cele cinci volume („europa zece cantece funerare”, „cantece eXcesive”, „circul cotidian”, „corpuri romanesti” si „submarinul erotic”) care tocmai apareau in librarii.Primele filme difuzate au fost „L’Etoile de mer” (1928) regia Man Ray si „Entr’acte” (1924) regia Rene Clair

VIII. 27 octombrie Emil Brumaru, Elena Vladareanu, Dan Sociu, Claudiu Komartin si Razvan Tupa au lansarat Colectia de poezie relansata de editura Cartea Romaneasca. George Onofrei, Redactorul sef al “Suplimentului de cultura” a fost prezentatorul celei mai complexe seri a “poeticilor”. In Club A a fost film, poezie si teatru. Actorii Virgil Aioanei si Carmen Florescu au performat pe marginea volumelor „Submarinul erotic”, „europa.zece cantece funerare”, „cantece eXcesive”, „circul domestic”si „corpuri romanesti”.

IX. 3 noiembrie a fost seara de literaturi / muzici / filme la feminin. Oana Catalina Ninu si Miruna Vlada au impartit scena pentru o seara de lecturi din Gaspara Stampa, Vittoria Colonna, Angela Marinescu, Mariana Marin. Invitat special a fost Octavian Soviany. Prezenti in film sau muzici au fost Chavela Vargas, John Cage si Maya Deren. Muzica pe viu a venit de la Sanziana Fotache.

X. 10 noiembrie Bogdan Iancu a venit cu „Fata din lift”(ed. Vinea, 2003) si cu texte „inrudite” cu bucuria poeziei lejere, poezia care lacrimeaza rizand dar nu plange. Alaturi de Bogdan Iancu pentru aceasta editie a “poeticilor cotidianului” a fost trupa einuiea pentru recitaluri cu instrumente….de jucarie!!!

XI. 17 noiembrie Calin Torsan, Cosmin Manolache, Roxana Morosanu si Ciprian Voicila au tinut “Cartea cu E-uri” (editura Curtea Veche) in Club A. Sorin Stoica, co-autor al volumului a ajuns in club A prin intermediul unui film aflat la acea ora in lucru dar ale carui imagini s-au potrivit de minune cu lectura pe care a avut-o Roxana Morosanu la unul din textele lui Stoica. A fost seara cea mai desteapta din tot ce am avut pana la acea ora. Cei patru invitati, colegi si la Muzeul Taranului Roman au fost la “Poeticile cotidianului” scriitorii relaxati si siguri de rostul artei pe care o stapanesc, scriitorii de care avem nevoie.

XII. Pe 23 noiembrie, Poeticile au lasat liber in Club A Celebrul Animal. poeme – film – lecturi – Colectia de toamnã-iarna a tricourilor inteligente “publicate” la editura Hartman din Arad au fost punctele de sprijin pentru timiditatea grupului care pastraza astazi cel mai bine spiritul “avangardist” in literatura din Romania. Realizatori airevistei “ca si cum”, Vasile Leac si Catalin Lazurca au fost singurii membri activi ai grupului de la Arad care s-au incumetat (cu timiditate) sa intre in Club A pentru show. Zapaciti de Targul de carte Gaudeamus, Lazurca si Leac abia la sfarsitul serii si-au dat seama ca lumea era pregatita in club A sa prinda Animalul. In schimb, aradenii au fost darnici cu materialele grupului lor. Au citit o piesa de teatru, multe poeme si au aratat doua filme. Unul dintre acestea era o raritate din istoria gherilei culturale aradene, o pelicula in care pe imaginea unor oi curioase se auzea Dylan Thomas racnind la noapte in versurile sale celebre. Era vorba despre unul din filmele cu care “Celebrii..” piratau casetele video de la centrele de inchiriat din Arad. XIII. 1 decembrie de Ziua Nationala Poeticile cotidianului au fost scena perfecta pentru Grupul de la Constanta. Mugur Grosu, Gili Mocanu si George Vasilievici au fost obiectul unui autodenunt. Constantenii subversivi au citit si au proiectat inregistrari din timpul festivalului Erotica. Deschiderea serii tinuta de Luca Dinulescu a adus pe scena actori care nu aveau nici o vina pentru faptul ca nu li s-a spus ca publicul din Club A este liber sa reactioneze. A ramas chitara electrica a lui Luca si seriozitatea lui Laurentiu Banescu si a colegilor sau invitati in Club A. Criticul literar Marin Mincu nu i-a abandonat pe constantenii pe care i-a lansat nici in Club A, mai mult, a vent cu volumul de debut al lui Gili Mocanu, “Sport” (poezie, editura Pontica)

XIV. 8 decembrie a adus provocarea anului pentru “poeticile cotidianului”. Pentru prima data eroul nu a fost in Club A. Era tot pentru prima data cand textele citite nu veneau din partea unui tanar debutat in ultimii ani. Romanele lui Paul Goma au prins glas in lectura lui Silviu Gherman iar povestea scriitorului exilat a fost adusa in club A de Mariana Sipos, realizatoarea filmului documentar “Strict secret:Paul Goma”. Fragmente din romanele „Soldatul cainelui”, „Ostinato”, „Justa”, „Sabina” si din mãrturia „Culoarea curcubeului” au fost mostre convingatoare pentru toti cei care, veniti in Club A la “poetici”.  

V. 15 decembrie a fost seara in care autorii discreti Doina Ioanid si Mihai Ignat au aratat la “poeticile cotidianului” ca discretia poate sa fie doar o intamplare. Cei doi brasoveni au aratat ca pot sa citeasca foarte bine scene din piesa de teatru “Crize” pentru care Ignat a fost nominalizat de BBC in urma unui concurs de acum doi ani. Nu doar ca intalnirea cu publicul din Club A nu i-a descurajat, dar, de data aceasta publicul a fost timid. La ora de incepere a serii (18.00) sala era aproape goala. La final, sala din Club A se umpluse. Meritul a fost exclusiv al Doinei Ioanid si al lui Mihai Ignat care au reusit sa deschida cartile de poezie pentru toti cei care veneau la “poeticile cotidianului”. Oaspetele serii a fost poetul Alexandru Musina.

XVI. 22 decembrie in locul revolutiei din 1989, publicul “poeticilor” a avut parte de Diana Geacar, Andra Rotaru, Alex Nechifor, Claudiu Banu, Irina Roxana Georgescu si Dragos Rossman sau Poetii de la Rasca. Din pacate, Nicolae Tone, editorul volumului colectiv semnat de cei 6 la Editura Vinea, a anuntat ca nu poate sa ramana atata timp cat editura nu este trecuta pe afis. Marin Mincu, Stefania Plopeanu si Marius Ianus au stat alaturi de tinerii debutanti incurajandu-I pentru o seara in care timpul a trecut mai repede decat ne-am fi dorit. O premiera pentru Club A a fost “Pull my Daisy”, pelicula cu Allan Ginsberg si Gregory Corso tineri si naratiunea lui Jack Kerouac. Surpriza serii a fost momentul Tupac.
Ultima intalnire “poeticile cotidianului” s-a incheiat, tarziu spre ora 21, cand, pe “repede inainte” a fost lansat primul numar al trimestrialului de poezie “Versus/m”. O revista speciala incheie primul an al unei serii de seri speciale in Club A. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: