casa de poezie

centrul de actiune poetica

Poeticile cotidianului la Praga

Posted by razvan pe noiembrie 12, 2009

La Praga poeticile au lansat la sfarsitul lunii septembrie sezonul X (toamna 2009), un sezon care avea sa mai ajunga la Berlin si in diferite locuri prin Bucuresti.

30 septembrie Cafeneaua Krasny Ztraty

Praga

Poeticile cotidianului

Republica poetica

Seara a fost deschisa cu proiectia filmului Poezie. puterea cu subtitrare ceha asigurata de ICR Praga. Formatul intalnirii este interviu live si lectura. Fiecare dintre invitati discuta, raspunde la intrebari din partea moderatorului si citeste poemele alese in limba romana+ lectura traducerii in limba ceha.

Introducere – poeticile cotidianului– republica poetica + lectura Răzvan Ţupa

Poetici sociale

Traducerea in ceha din Marius Ianus. Marius Ianus nu a ajuns la Praga, ca urmare a unor neintelegeri intre el si organizatorii deplasarii (ICR). Din fericire, a acceptat ca poemul sau Manifest Anarhist sa fie citit in traducere ceha la Poeticile de la Praga.

Poetici ale traumei

Domnica Drumea, Oana Ninu

Prezentarea revistei PLAV si reprezentant al revistei si Czech experts for Romanian literature, Mrs Valentová 15 min

Poetici ale prezentei

/biografia mitica/ poetica experimentala

Cosmin Perta, Mugur Grosu.

Poeticile cotidianului

De la literaturi în mișcare la republica poetica

Seria de întâlniri poeticile cotidianului este un demers dedicat inițial literaturii celor mai recenți debutanti în literatura română. Muzică live, recitaluri și discuții cu autorii catalogați drept „Generatia 2000” au oferit prilejul familiarizarii cu individualitățile conturate la linia de start a literaturii.

Până în 2009 evenimentului a fost reprezentat de formula literaturi în mișcare

Din acest an, noul format al Poeticilor cotidianului este Republica poetica. Republica poetica este un proiect de reflectare a felului în care se manifestă puterea poeziei. Lecturi publice, dezbateri, interviuri live vor fi programate la poeticile cotidianului în noul format care presupune un număr de peste doi invitați pentru fiecare seară.

Fiecare ediție a poeticilor cotidianului a avut ca invitați scriitori care au prezentat propriile scrieri și pozițiile pe care le adoptă față de cea mai concretă actualitate.

În timp, la poetici au fost invitați și scriitori consacrați, care influențează diferite direcții ale scrisului de astăzi.

Majoritatea întâlnirilor din acest proiect au avut loc în Club A, un club bucureștean imposibil de evitat pentru orice istorie a peisajului underground din România ultimilor 30 de ani.

În ultimul an, poeticile cotidianului au mai fost organizate în București în clubul S.A.L.T și în SubBufet. O serie de ateliere poeticile cotidianului care au dezvoltat conceptul de poetică relațională au avut loc în 2009 la Timișoara (librăriile Cărturești și Cartea de Nisip) și Constanța (barul Fishzila).


foto Oana Catalina Ninu

Un răspuns to “Poeticile cotidianului la Praga”

  1. razvan said

    30 septembrie Cafeneaua Krasny Ztraty
    Praga

    Poeticile cotidianului
    Republica poetica
    Propunere Desfasurator:

    Prezentarea serii si filmul
    64 min- poezie. puterea

    Formatul intalnirii este interviu live si lectura. Fiecare dintre invitati discuta, raspunde la intrebari din partea moderatorului si citeste poemele alese in limba romana+ lectura traducerii in limba ceha.
    Introducere – poeticile cotidianului- republica poetica + lectura Răzvan Ţupa 10 min

    Poetici ale traumei
    Domnica Drumea, Oana Ninu, 20 min

    Poetici ale prezentei
    Poetica sociala /biografia mitica/ poetica experimentala
    (poem Marius Ianus) Cosmin Perta, Mugur Grosu. 30 min

Lasă un comentariu